KOIRIEN HÄKITYKSESTÄ

Koirien häkittäminen työpäivän ajaksi tuntuu olevan nykyisin muoti-ilmiö. Laki on kuitenkin asiassa yksiselitteinen. Koiraa saa pitää esim. näyttelyhäkissä vain, jos eläimen kuljettaminen, sairaus tai muu tilapäinen ja hyväksyttävä syy sitä vaatii. Muussa tapauksessa häkin on oltava koiran koon mukainen. 20 kg:n koiralla on oltava tilaa 2,5 neliötä. Suurimmissakin näyttelyhäkeissä tilaa koiralle on alle neliö.

Häkittämistä perustellaan usein sillä, että koira yksin ollessaan tuhoaa paikkoja ja voi olla jopa itselleen vaarallinen pureskelemalla sähköjohtoja tai kääntämällä lieden päälle. Eläinsuojelulaki ja -asetus velvoittavat eläimenomistajaa jo suunnitteluvaiheessa huomioimaan, että eläimen pitopaikan on oltava sille turvallinen ja pitopaikan palovaara ja karkaamisvaara ovat sille mahdollisimman vähäisiä.

Koti tulee jo koiran ottamista harkittaessa tehtävä tulevalle lemmikille turvalliseksi. Sähköjohdot on suojattava ja siirrettävä pois koiran ulottuvilta sellaiset esineet ja aineet jotka voivat olla sille vaarallisia. Jokainen koira tekee pahojaan pentuna ja koiran varttuessa ja voimien ja koon kasvaessa tuhot voivat olla huomattavat. Tällaiselle koiralle voidaan asunnosta rajata eläinsuojelumääräykset täyttävä tila, jossa koiran ulottuvilla ei ole sille vaaraa aiheuttavaa tuhottavaa tai muuten arvokasta omaisuutta.

Yksin kotona olevalle koiralle tulee jättää riittävästi luvallista puuhattavaa ja sillä on myös oltava tarjolla vettä. Sisäsiisteyskasvatusta ei saa jouduttaa pitämällä koiraa janossa. Koiralle on järjestettävä riittävästi liikuntaa ja muuta aktiviteettia. Jos omistaja on jo poissa koko päivän, ei hän voi jättää koiraa enää illaksi yksin lähtiessään omiin rientoihinsa. Koiran omistajan on muistettava, että koira on elävä olento, eikä siinä ole on/off –nappulaa.

Lelukoiria on saatavana monenlaisia, niitä voi pitää yksin pitkäänkin, vaikka häkissä, jos siltä tuntuu!

Heidi Leyser, eläinsuojeluvalvoja

Scroll to top